Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Baden-Württemberg - németországi utazás képes leírás - Németországi utazás.tlap.hu
részletek »

Baden-Württemberg - németországi utazás - Németországi utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemetorszag-utazas.tlap.hu » Baden-Württemberg - németországi utazás
Keresés
Találatok száma - 6 db
Baden-Württemberg

Baden-Württemberg

Baden-Württemberg ist das einzige deutsche Land, das aus einer Volksabstimmung hervorging. Die Mehrheit der Bürgerinnen und Bürger sprach sich am 9. Dezember 1951 für den Zusammenschluss der Länder Württemberg-Baden, Württemberg-Hohenzollern und Baden aus. Die Geburtsstunde Baden-Württembergs am 25. April 1952 war die Initialzündung für einen beispiellosen Aufstieg des neuen Südweststaats. Theodor Heuss sprach von einem 'Modell deutscher Möglichkeiten'.

Baden-Württemberg - Németország kertje

Baden-Württemberg - Németország kertje

Baden-Württemberg a Német Szövetségi Köztársaság szövetségi tartománya. A Németország kertjének is nevezett tartomány adta a 90-es évek Németországának a nemzeti össztermék 15,4%-át. Mind területi mind lakossági sorrendben a tartományok között a harmadik helyet foglalja el. A Rajna felső folyása mentén fekszik. Baden-Württemberggel Rajna-Pfalz, Hessen és Bajorország szövetségi tartományok határosak, illetve délről Svájc, nyugatról pedig Elzász Franciaországhoz tartozó része határolja.

Délnémet táj a Fekete erdő szélén

Délnémet táj a Fekete erdő szélén

2002. október végén készültek a képek a Rajna felső folyásánál, a Fekete erdő szélén fekvő Freiburgtól 15 km-re keletre. Két hetet töltöttem október 13-25. között a bentlakásos oktatási központban itt Baden-Würtenbergben, egy Goethe Intézet által szervezett országismereti és módszertani továbbképzésen. A tanfolyam helyszíne közel esett a francia és a svájci határhoz (lásd a térképen) A panoráma nem teljes, 5 kép alkotja. Egy hegyek koszorúzta mező látszik rajta (e mező mellett haladtunk el gyalogosan, ha az oktatási központtól a vasútra igyekeztünk). A párás levegőben még dús a növényzet, de már az ősz színei is szépen mutatkoznak.

Freiburgi magyarok

Freiburgi magyarok

Egyesületünk 1988-as fennállása óta fokozatosan alakította ki és fejlesztette tovább céljait. Legfontosabb céljaink a következök: anyanyelvünk megőrzése, ápolása a magyar hagyományok, és kultúra ápolása, terjesztése az itt élő magyarok összefogása egy kötetlen anyanyelvi baráti körbe politikai hozzáállástól függetlenül újonnan jött honfitársaink felkarolása segélyprogramok megszervezése együttműködés német segélyszervezetekkel Egyesületünk legfontosabb rendezvénye a minden hónap harmadik szombatján megrendezésre kerülő klubdélután. A Freiburg belvárosában lévő Szent Martin Plébánia termeiben tartjuk meg ezeket az összejöveteleit, amelyek nagymértékben hozzájárultak a baráti kör kialakulásához és fennmaradásához.

Minimundus a Bódeni-tónál

Minimundus a Bódeni-tónál

Németországban a Bódeni-tó közelében található Meckenbeurenben bejárhatjuk az egész világot néhány órán belül. A 'Mini Világban' 1:25 arányban csodálhatók meg a világ legszebb épületei. A 40 ezer négyzetméternyi területen sétánkat Keleten kezdjük és a sivatagban. Majd kaktuszokkal, pálmákkal körülölelve a Gur Emir Mausoleumot (Üzbegisztán) pillantjuk meg. A Mauzóleum modelljét 329.000 részből állították össze, a súlya 5 tonna. 10 ezer munkaórára volt szükség a modell elkészítéséhez. Majd körbeutazhatjuk a Bódeni-tavat útközben megcsodálva a Lindaui Kikötőt, Ravensburg házait, valamint egy hajógyárat. A Hotel Burj Arab épülete 13 méter magas, a londoni Tower-Bridge pedig 8 méter hosszú. A híd alatt egy kisebb folyó árad, majd kiszélesedik és a 40 méter széles Niagara vízesésbe torkollik. Találkozhatunk a süllyedő Titanic-kal is. Ezután Kelet-Ázsiába utazunk, ahol világörökségi helyszíneket fedezünk fel: Angkor Wat, Borobodur templom és a Pottala-palota Tibetben tárul tekintetünk elé.

Nyári kerthelyiségek déli hangulattal: Freiburg

Nyári kerthelyiségek déli hangulattal: Freiburg

Hogy a freiburgiak azért olyan vidámak-e, mert náluk többet süt a nap, mint bárhol máshol, vagy a freiburgiakat azért jutalmazták különösen sok napsütéssel, mert annyira derűs kedvű emberek: Ki tudja ma már? Az azonban biztos, hogy Németország legdélebbi nagyvárosában csodálatosan lehet élni. És az is, hogy egy látogatás a városba mindig óriási élmény. Még akkor is, ha a nap kivételesen nem süt.

Tuti menü