Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia képes leírás - Németországi utazás.tlap.hu
részletek »

Gasztronómia - Németországi utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemetorszag-utazas.tlap.hu » Gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 4 db
A német konyha

A német konyha

Sokan híresen rossznak tartják a német konyhát. Pedig ennek fele sem igaz. Inkább gazdag, télies, komoly az ő konyhájuk, de ízekben, illatokban gazdag. Mindjárt bebizonyítjuk... Az országszerte kedvelt ételek mellett sok a helyi különlegesség. Az Eisbein igazi hazája Bajorország, de népszerű fogás még a májgombócleves, amit gyakran követ a kolbászos káposzta, s utána ízlik a müncheni fánk. Svábok a lencsefőzeléket füstölt szalonnával, sonkával, kolbásszal fogyasztják. Nürnberg sült kolbászairól híres, Münster környéke a westfáliai sonkáról, a jó borokat termő Mosel-vidék májas hurkájáról, Frankfurt a virsliről és a borjúkarajról, Hessen a kasseli pácolt sertésbordáról, a baden-württembergiek kedvelik az ulmi tortát, az északi partvidéken lakók az angolnalevest és a matrózmódra készített angolnát. Hamburgból jutott el Amerikába, s amerikai változatban terjedt el szerte a világon a hamburger. Eredetije a melegszendvics-féle hamburgi falat, a Hamburger Mundstück. Thüringia gasztronómiai nevezetessége a kétféle sajtból készült leves, Berliné a lekváros, mandulás Berliner Schnitten.

A német konyha és étkezési szokások

A német konyha és étkezési szokások

A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára.Természetesen itt is eltérések vannak tájegységenként.

Gasztronómia - Németország

Gasztronómia - Németország

Az országszerte kedvelt német ételek mellett, egyrészt hódít a nemzetközi kínálat, - hiszen a lakosság jelentékeny része bevándorló, így válogathatunk az olasz, török, kínai, indiai, thaiföldi étkezdék között, - másrészt, sok a helyi különlegesség. Minden tájegységnek megvan a maga specialitása, amely Bajorországtól Schlesswig-Holsteinig, meglepően változatos. A helyi ízek az adott vidék éghajlatát, földrajzi viszonyait és életmódját tükrözik. A németeknél az ebéd a főétkezés. A süteményt és édességet általában délután fogyasztják. Több közép- és kelet-európai országhoz hasonlóan, Németországban is a hús és a burgonya az alapja a konyhaművészetnek. Ez azzal magyarázható, hogy a viszonylag hűvös éghajlat nem tette lehetővé, hogy sok zöldséget termesszenek, így a burgonya (Kartoffeln) és a káposzta (kohl vagy Kraut) lett az uralkodó. Mindez nem jelenti azt, hogy a német konyha egyhangú lenne. Megtaláljuk a kínálatban a vadhúsok különböző fajtáit (őz, nyúl, vaddisznó) és a szárnyasok mellett a sertés- és marhasülteket is, valamint a belsőségből készült ételeket. Napjainkig jellegzetes német étek a sertéspecsenye, vörös káposzta és a gombóc.

Németország - gasztronómia

Németország - gasztronómia

A mai német ételek elődei a XVII-XVIII. századi udvaroknál és a polgári házaknál alakultak ki. Az 1800-as évek elejéről származó szakácskönyvek sokféle halat említenek, vadakat, kevesebb zöldséget, főzeléket. A napóleoni háborúkkal a francia konyha is megjelent Németországban, sok ételt átvettek, ill. finomítottak francia mintára. Természetesen itt is eltérések vannak tájegységenként. A Rajna mentén a francia hatás érződik, más jellegű az itt készített borban párolt hús, mint a bajor Alpokban kedvelt szalonnával tűzdelt tejfölös szarvas.

Tuti menü