Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Szászország - németországi utazás képes leírás - Németországi utazás.tlap.hu
részletek »

Szászország - németországi utazás - Németországi utazás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemetorszag-utazas.tlap.hu » Szászország - németországi utazás
Keresés
Találatok száma - 5 db
A meisseni fehér arany

A meisseni fehér arany

Nem mind arany, ami fénylik, és nem mind meisseni, amin két keresztbe tett kard látható; továbbá egy porcelán lehet meisseni még akkor is, ha nincs rajta az ismert márkajelzés. A szászországi kisváros mára egyértelműen a fehér aranyról lett világhírű, ebben pedig nem kis szerepe volt azoknak a német alkimistáknak, akik a hagyományos ördögűzés mellett komplett iparágakat találtak föl vagy fogalmaztak át teljes egészében. Johann Friedrich Böttger például 1708-ban azt az anyagot mutatta be Erős Ágost szász választófejedelemnek, amely a mai porcelángyártás meghatározó normájává vált. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a porcelán újbóli felfedezésében másoknak is jelentős szerepe volt. A fiatal alkimistát Erős Ágost ugyanis egy másik híres vegyésztárssal, Ehrenfried Walther von Tschirnhaus-szal együtt zárta egy meisseni 'börtönlaboratóriumba' azzal a paranccsal, hogy készítsenek aranyat.

Jó idők, rossz idők: Magdeburg

Jó idők, rossz idők: Magdeburg

Magdeburgnak, amely a maga 1.200 évével az új szövetségi államok egyik legrégebbi városa, nem volt mindig könnyű a történelem során. Császári rezidenciaként, Hanza-városként és porosz erődítményként Magdeburgot újra meg újra háborúk és pusztítás háborgatták. Azonban mindig hitt a jövőjében, és mindig talpra állt - kulturális kincseinek ápolása és megőrzése egy egészen különleges értéket hagyott hátra.

Karácsony falu - Seiffen

Karácsony falu - Seiffen

A seiffeni karácsonyfalu egyben Németország hivatalos karácsonyfalva is. Seiffen Drezdától délre, az Érchegység területén, a cseh határ közelében található. Seiffenben karácsonyi témájú fa gyertyapiramisokat, angyalokat, diótörőket, karos gyertyatartókat és figurákat készítenek. A karácsonyi dísz- és figurakészítés kézműves hagyományából a falu legfontosabb megélhetési formája fejlődött ki. Karácsony idején Seiffen utcáit gyertyavilágítás teszi hangulatossá, s a műhelyekben hagyományos famunkákat árulnak.

Látnivalók Drezdában

Látnivalók Drezdában

Drezda a déli Altstadtból és ennek külvárosaiból, továbbá az érseki, az 1686-iki tűzvész után újra fölépített Neutsadtból és ennek külvárosaiból áll. A kettőt három híd köti össze; ezek: a régi híd, amelyet a XIII. században építettek; az 1852. befejezett mintegy 1000 lépéssel alantabb fekvő Mária-híd; valamint az Albert híd, amelyet Manck mérnök épített és 1877 - ben adták át a forgalomnak és a pirnai külvárost köti össze a Neustadttal. A régi és az Albert híd közt 1892 - ben egy negyediknek az építését kezdték meg. Az Elba bal partján, a régi híd tőszomszédságában van a Brühl-féle palota és mellette a Brühl-féle terasz (Európa erkélye), amelyet 1738. Brühl gróf, III. Ágost minisztere alapított.

Luther wittenbergi katolikus egyháza

Luther wittenbergi katolikus egyháza

Reformáció ünnepén arra kell emlékeznünk, hogy Luther 1517-ben kilencvenöt tételének a wittenbergi vártemplom kapujára történő kiszögezésével, egyházát megújító, Jézus Krisztushoz közelebb vivő munkásságával nem akart külön, új egyházat alapítani, hanem a hitvallások szerinti egy, szent, apostoli, egyetemes, azaz katolikus egyházat kívánta megreformálni. Mindössze egy mérföld, mintegy másfél kilométer Wittenberg óvárosában a távolság a Vártemplomtól Luther egykori kolostoráig; ez ma a Luther Múzeum.

Tuti menü